Top 11 cocktails van 2023

De lekkerste cocktails zijn van nature de cocktails met de meeste smaak en vaak zijn ze ook erg zoet. De populairste cocktails zijn de cocktails die bekend zijn geworden door de smaak (klinkt logisch he) óf door prominente rollen in films. Deze lijst met lekkerste cocktails laat zien dat de “gouwe ouwe” cocktails nog steeds worden gezien als het lekkerst. Cocktails maken kan iedereen, zolang je de juiste ingrediënten hebt is het maken van een cocktail erg eenvoudig!

Zin om zelf makkelijke cocktails te gaan maken op een gezellig avondje met vrienden? De lijst met de 11 lekkerste cocktails van 2023 staat hieronder. Ook de lekkerste cocktails voor zomer vind je hier!

zelf makkelijke lekkere cocktails maken

Op de eerste plek in de lijst van lekkerste cocktails vinden we de tropische cocktail Sex on the beach. Wanneer je aan deze cocktail denkt, zal je gedachte al snel afdwalen naar een zonnige dag op het strand. De sex on the beach cocktail is één van s’werelds bekendste cocktails en wordt gezien als dé beste combinatie tussen zoet en zuur. Het maken van deze cocktail is voor iedereen goed te doen, maar er zijn wel een aantal ingrediënten voor nodig.

Ingrediënten:

30ml Vodka
30ml Cranberry sap
30ml Likeur met perziksmaak
90ml Sinaasappelsap
Een partje van een sinaasappel
IJsklontjes

Hoe maak je een Sex on the Beach cocktail?

Allereerst vul je je cocktailglas met een enkele blokjes ijs. Daarna vul je het glas met de 30ml Vodka, direct erna vul je het glas met de Perzik likeur. Als je dit gedaan hebt kun je de rest van het glas (tot ongeveer 85%) vullen met de sinaasappelsap. Roer nu de verschillende dranken door elkaar. Vervolgens kun je de rest van het glas vullen met de cranberry sap. Als je het goed hebt gedaan ontstaat er nu een tropische kleurencombinatie in het glas. Nu niet meer roeren! De laatste stap is het toevoegen van het partje sinaasappel op de rand van het glas. Proost!

Op de tweede plek in de lijst van beste cocktails van 2023 vinden we de immers populaire Mojito cocktail. Ten opzichte van de vele zoete en fruitige cocktails is de Mojito juist meer een frisse cocktail. Mojito komt oorspronkelijk uit Havana (Cuba), vandaar dat de Mojito vaak wordt gedronken met de witte rum van Havana Club.

Ingrediënten:

50 ml witte rum
20 ml limoensap
2 theelepels fijne kristalsuiker
2 takjes munt
75 ml bruiswater
IJsklontjes (crushed heeft de voorkeur)

Hoe maak je een mojito cocktail?

Zorg voor een stevig glas waarin je goed kunt roeren, als je deze hebt gevonden kunnen we beginnen. Vul het glas met de rum, limoensap en de kristalsuiker. Zorg ervoor dat je deze ingrediënten goed doorroert. Haal de munt blaadjes van de takjes en leg het in het glas, schenk vervolgens het glas bij met het bruiswater tot ongeveer 80%. Vervolgens vul je het glas nog bij met crushed ijs. Als je dit weer doorroert is de mojito cocktail klaar voor een aangename verrassing. Veel plezier!

zelf de lekkerste mojito cocktail maken

Nog net op het podium van de lekkerste cocktails vinden we de Pornstar Martini. De Pornstar Martini is een karaktervolle cocktail met een rijke smaak. De smaak van een Pornstar Martini is erg uniek en is vaak een eye-opener voor de nieuwe cocktaildrinker. Het maken van Pornstar Martini is niet eenvoudig, omdat je eiwit en een shaker nodig hebt. Cocktail Pornstar Martini is van oorsprong een Zuid-Afrikaanse cocktail en werd de bekend door de “Londense cocktail scene”.

Ingrediënten:

25 ml vanille wodka
25 ml Passoa
25 ml prosecco
Limoensap (van ongeveer een halve limoen)
50 ml tropisch dubbeldrank
1 theelepel poedersuiker
1 Eetlepel eiwit
Halve passievrucht
ijsblokjes
cocktailshaker

Hoe maak je een Pornstar Martini?

We beginnen direct met het shaken van meerdere ingrediënten. Vul de shaker met ijsblokjes, limoensap, wodka, dubbeldrank, Passoa en eiwit. Schud ongeveer een halve minuut met de shaker. Schenk het hierna in een (Martini)glas en garneer het glas met de halve passievrucht. Strooi nu de poedersuiker over de halve passievrucht. Om het af te maken wordt er een shotje prosecco geserveerd bij de Pornstar Martini.

Op de vierde plek is de pittige Bloody Mary cocktail te vinden. Een cocktail in de categorie; je moet ervan houden. De een vind het heerlijk, de ander verschrikkelijk. Er zijn veel manieren om een Bloody Mary cocktail te maken, hieronder kun je een eenvoudige manier vinden om de Bloody Mary te maken. 

Ingrediënten:

45 ml wodka
120 ml tomatensap
15 ml citroensap
2 theelepels Tabasco
2 theelepels Worcestershire saus
Peper & zout
1 stengel bleekselderij
IJsblokjes

Hoe maak je een Bloody Mary?

Als je alle ingrediënten hebt kunnen we gaan beginnen. Vul het (longdrink)glas met de ijsblokjes. Gooi nu de wodka en de tomatensap samen in het glas. Vervolgens voeg je de citroensap, Tabasco, Worcestershire saus, een heel klein beetje zout en gemalen (zwarte) peper toe. Roer het glas en zorg ervoor dat alles lekker met elkaar gemengd is. Garneer met een schijfje citroen en een stengel selderij. Klaar is kees, proost!

#5 Amaretto Sour

Evenals in de lijst van lekkerste mixdrankjes is ook in de lijst van lekkerste cocktails Amaretto terug te vinden, dit maal in de Amaretto Sour. De Amaretto Sour is een makkelijke cocktail, mits je een shaker in de buurt hebt. Net als bij een Pornstar Martini heb je bij deze cocktail eiwit nodig om de optimale smaak te genereren. Door de combinatie met het citroensap krijgt de van oorsprong bitterkoekjessmaak een zure afdronk. Het aftoppen met een sinaasappelschil zorgt voor een feestelijke look.

Ingrediënten:

60 ml Amaretto
30 ml verse citroensap
20 ml suikersiroop
1 dash Angostura bitters
1 eiwit
Voor het garneren: sinaasappel schil

Hoe maak je de Amaretto Sour?

Vul je shaker met de amaretto, de verse citroensap, de suikersiroop, de Angostura bitters en het eiwit. Schud voor ongeveer een halve minuut met de shaker. Hierna voeg je de ijsblokjes toe en shake je nog even door. Leeg de shaker in een glas (het liefst een stijlvol glas natuurlijk). Tenslotte garneer je het glas met een dun gesneden schilletje sinaasappel. Drinkze!

cocktail recepten om zelf cocktails te maken

De elegante Cosmopolitan cocktail is te vinden op de 6e plek. Deze klassieke cocktail is bekend van de frisse, maar ook lichtzure smaak. Cosmopolitan cocktail had 100% zeker bovenaan gestaan als dit de lijst van lekkerste cocktails voor vrouwen was geweest, want laten we eerlijk zijn; deze cocktail straalt vrouwelijkheid uit. De ideale cocktail om samen met vriendinnen te gaan testen. Jullie zullen verstelt zijn van de unieke smaak.

Ingrediënten:

45 ml citroenvodka
30 ml sinaasappellikeur
30 ml cranberrysap
15 ml verse limoensap
IJsblokjes
dungesneden limoenschijfje

Hoe maak je de Cosmopolitan Cocktail?

De Cosmopolitan Cocktail is gemakkelijk te maken door eerst een shaker te vullen met ijsblokjes, citroenvodka, sinaasappellikeur, limoensap en cranberrysap. Vervolgens schud je ongeveer iets meer dan een halve minuut. Laat het ongeveer 10 seconden rusten en schud dan weer 10 seconden. Nu kun je het glas vullen, het liefst in een martiniglas. Garneer het glas nog met een dungesneden limoenschijfje om de “Cosma”cocktail af te maken.

Voor de rijke Amerikanen is de Margarita een nette manier om Tequila te drinken, maar wij zetten hem op de 7e plek in de lijst van beste cocktails om zelf te maken. De echte Tequila liefhebbers is het een must om de Margarita geprobeerd te hebben. Met een paar eenvoudige stappen is de Margarita zo gemaakt. Grote kans dat de Margarita is ontstaan in Mexico, ook al is maar weinig duidelijk over het ontstaan.

Ingrediënten:

50ml Tequila
25ml Cointreau
25ml limoensap
5ml suikersiroop
(grof) zeezout
1 limoen

Hoe maak je de Margarita?

Misschien wel de makkelijkste cocktail om te maken in deze lijst is de Margarita. Eerst maak je de rand van je cocktailglas vochtig met limoensap en dip het glas met de rand op een laagje zeezout. Vul je shaker met de tequila, Cointreau, het suikersiroop en de limoensap. Schud voor 20 seconden vul daarna aan met ijsblokjes en shake daarna nog even hard door. Vul de cocktail in het glas met de zeezout op de rand en garneer met een limoenpartje. Makkie toch? Proost!

Op de achtste plek is de Scroppino Cocktail te vinden, een cocktail waar maar weinig ingrediënten nodig zijn om de ultieme smaak te creëren. Een scroppino Cocktail is een Italiaanse cocktail die wordt geserveerd als tussengerecht. De Scroppino staat bekend om de zoete smaak en wordt ook vaak als dessert gedronken. 

Ingrediënten:

25ml Vodka
45ml Prosecco
Sorbetijs met citroensmaak

Hoe maak je de Scroppino?

Om te beginnen is het verstandig om het ijs voordat je begint ongeveer een kwartier/20 minuten uit de vriezer te halen. Wanneer het sorbetijs iets zachter is geworden, kun je beginnen met roeren van het ijs. Doe dit net zo lang totdat het smeuïg wordt. Schenk het in een glas en vul het met de prosecco. Direct hierna schenk je ook de vodka in het glas. Roer nog even alles door elkaar en dan is de Scroppino klaar om gedronken te worden.

#9 Strawberry Daiquiri

Nog net binnen de top-10 is de Strawberry Daiquiri te vinden, een cocktail die voor vele nog onbekend is maar die wel aan een enorme opmars bezig is. In 2021 werd de cocktail populairder doordat meerdere internationale-influencers aan de haal gingen met deze cocktail. Mocht je graag een zoete cocktail willen maken, dan is de Strawberry Daiquiri uitermate perfect.

Ingrediënten:

30ml witte rum
1 eetlepel limoensap
10ml rietsuikersiroop
Ongeveer 8 bevroren aardbeien

Hoe maak je de Strawberry Daiquiri?

In de categorie makkelijke cocktails zou de Strawberry Daiquiri een goede kans maken op de eerste plaats. Vooral het mixen is belangrijk bij deze cocktail Vul een blender met de aardbeien, de rum, de rietsuikersiroop en het limoensap. Mix het net zo lang tot het een egaal rode mengsel is. Schenk het uit de blender in een stijlvol cocktailglas en garneer het glas nog met een aardbei om het helemaal af te maken.

makkelijke cocktails maken

De 10e plek in de lijst van populaire cocktails is de Pina Colada te vinden. Een cocktail die op vele manier te maken is, om het jou makkelijk te maken hebben wij hieronder op een eenvoudige manier beschreven hoe je hem kunt maken. Pina Colada is een tropische cocktail en is van oorsprong een Spaanse cocktail. Daar heeft het ook de naam aan te danken, letterlijke betekent het gezeefde ananas.

Ingrediënten:

40ml kokosrum
20ml kokosmelk
200g verse ananas
1 el limoensap
crushed ijs

Hoe maak je de Pina Colada Cocktail?

Vul je blender met de kokosrum, de verse ananas, de kokosmelk en de limoensap. Mix het vervolgens net zo lang tot het een egaal extract is. Proef eventueel met een rietje tussendoor. Voordat je het in het glas schenkt vul je je glas met de ijsblokjes. Schenk de Pina Colada cocktail in het glas en geniet ervan!

Op de laatste plaats in de lijst is de Moscow Mule te vinden. Zoals je waarschijnlijk al had voorspeld is de Moscow Mule een cocktail die afkomstig is uit Moskou. Het is een kruidige en frisse cocktail die je makkelijk zelf kunt maken. In 5 minuten kun je het geregeld hebben. Uniek aan de Moscow Mule cocktail is dat het veelal geserveerd wordt in een mok. 

Ingrediënten:

50ml Vodka
1 blikje/33cl gemberbier
20ml limoensap
1 munttakje
IJsblokjes

Hoe maak je de Moscow Mule?

Vul je mok met het ijs, schenk de wodka, limoensap en het gemberbier erbij. Vervolgens roer je de cocktails goed door en zorg je ervoor dat alles goed met elkaar gemengd is. Hierna kun je de mok gaan garneren met de munt voor de finishing touch. Proost!


Heb je zelf moeite met het kiezen van de lekkerste cocktail of weet je niet hoe je hem moet maken? Kijk op onze pagina met alle mixdrankjes en zoek jou favoriete drank. Want je hebt vast wel een favoriet! Vervolgens zie je welke mixdrankjes je kunt maken met alle dranksoorten. Het gaat van mixjes met champagne tot simpele mixjes als Baco en Camaretto.

Cocktail tips

Als u thuis cocktails wilt maken, dan hebben wij het voor u geregeld. Hier zijn onze top tips voor het maken van perfecte cocktails.

Gebruik verse ingrediënten

Dit is een van de belangrijkste tips voor het maken van elk soort drankje, maar het is vooral belangrijk voor cocktails. Wanneer cocktails worden gemaakt met vers fruit sappen, kruiden en andere ingrediënten, ze smaken gewoon beter.

Zorg voor de juiste attributen

Je hebt niet veel dure apparatuur nodig om cocktails te maken, maar er zijn wel een paar belangrijke tools die je nodig hebt. Dit zijn onder andere een cocktailshaker, een jigger (om de ingrediënten af te meten) en een strainer (om zeef de cocktails in glazen).

Volg de recepten op de voet

Bij cocktails gaat het erom de verhoudingen tussen de ingrediënten goed te krijgen. Als je voor het eerst een cocktail maakt, is het dus belangrijk dat je het recept goed volgt. Als je eenmaal een paar cocktails hebt gemaakt, begin je aan te voelen hoeveel van elk ingrediënt te gebruiken.

Wees creatief

Nadat je de basis van cocktails maken onder de knie hebt, kun je creatief aan de slag en experimenteren met verschillende ingrediënten. Dit is de helft van het plezier van thuis cocktails maken!

Gebruik alcohol van goede kwaliteit

Dit is een andere belangrijke tip voor het maken van elk soort drankje. Wanneer als het om cocktails gaat, maakt het gebruik van alcohol van goede kwaliteit een groot verschil voor de smaak.


Zelf de makkelijkste & lekkerste cocktails maken

Maak zelf de lekkerste cocktails en geniet van een leuke avond samen met je vrienden! Hulp nodig bij het maken van een cocktail? Neem gerust contact met ons op en we helpen je verder!